Circle Circle

Fortinet

Fortinet, merkezi California, Sunnyvale'de bulunan çok uluslu bir Amerikan şirketidir. Güvenlik duvarları, anti-virüs, izinsiz girişi önleme ve uç nokta güvenliği gibi siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri geliştirir ve pazarlar.

Fortinet, Ken Xie ve Michael Xie kardeşler tarafından 2000 yılında kuruldu. Şirketin ilk ürünü bir güvenlik duvarı olan FortiGate idi. Şirket daha sonra kablosuz erişim noktaları, korumalı alan ve mesajlaşma güvenliği eklendi.

Fortinet, 2004 yılına kadar 90 milyon doların üzerinde fon topladı. Şirket, Kasım 2009'da halka açıldı ve halka arz yoluyla 156 milyon dolar topladı.

Fortinet, 2016 yılında diğer ağ güvenlik cihazları ve üçüncü taraf satıcılarla entegrasyonu ve otomasyonu içeren Security Fabric mimarisini piyasaya sürdü. Ürün daha sonra çoklu bulut, IoT ve SD-WAN özelliklerini içerecek şekilde uyarlanmıştır.


Şirket tarihi

Fortinet'ten önce Ken Xie, 2004'te Juniper Networks tarafından satın alınan bir şirket olan NetScreen'i kurdu ve yönetici olarak görev yaptı. Michael Xie, ServeGate'de yönetici olarak görev yaptı. 2000 yılında Appligation Inc.'i kurdular. Şirket, Aralık 2000'de ApSecure olarak yeniden adlandırıldı ve daha sonra "Fortified Networks" ifadesine dayanarak yeniden Fortinet olarak yeniden adlandırıldı.

Fortinet, ilk ürünü olan FortiGate'i 2002'de piyasaya sürdü, ardından anti-spam ve anti-virüs yazılımı izledi. Şirket, 2000'den 2003'ün başına kadar 13 milyon dolarlık özel finansman sağladı. Ağustos 2003'te ek 30 milyon dolarlık finansman sağlandı, bunu Mart 2004'te 50 milyon dolar izledi. Fortinet'in ilk kanal programı Ekim 2003'te oluşturuldu. Şirket, ürünlerini Aralık 2003'te Kanada'da ve Şubat 2004'te Birleşik Krallık'ta dağıtmaya başladı. 2004' yılına kadar Fortinet'in Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da ofisler açtı.

Nisan 2005 tarihinde bir Alman mahkemesi, Fortinet'in İngiltere'deki yan kuruluşuna GPL lisanslı unsurlarının kaynak koduyla ilgili olarak bir ön emir çıkardı. Anlaşmazlık, Fortinet'in talep üzerine kaynak kodunu kullanıma sunmayı kabul etmesinden bir ay sonra sona erdi.

Büyüme ve genişleme

Fortinet, 2008'in üçüncü çeyreğinde kârlı hale geldi. O yıl daha sonra şirket, bir veritabanı güvenlik ve denetim şirketi olan IPLocks'un fikri mülkiyetini satın aldı. Ağustos 2009'da Fortinet, bir ethernet anahtarlama şirketi olan Woven Systems'ın fikri mülkiyetini ve diğer varlıklarını satın aldı.

Pazar araştırmaları yapan IDC şirketine göre, Kasım 2009'a kadar Fortinet birleşik tehdit yönetimi pazarının yüzde 15'inden fazlasını elinde tutuyordu. Ayrıca 2009 yılında, CRN Magazine ' anket bazlı yıllık karne 2007 yılında yedinci kadar, ilk ağ güvenliği donanım Fortinet'i yerleştirilen

Kasım 2009'da Fortinet, şirketin 5,8 milyon hisse satışı yoluyla 52,4 milyon dolar toplamayı planladığı bir halka arz gerçekleştirdi. Ayrıca hissedarlar tarafından 6 milyondan fazla hisse satıldı.[20] İşlemin ilk gününden hemen önce Fortinet, hisse fiyatını 9 dolardan 12.50 dolara ve piyasadaki fiyat 16.62 dolara yükseldi. Ticaretin ilk gününün sonunda şirket, finansman için 156 milyon dolar topladı.

2010 yılına kadar Fortinet, 324 milyon dolarlık yıllık gelire sahipti ve IDC'ye göre birleşik tehdit yönetimi pazarının en büyük payına sahipti.

Fortinet, 2012'den 2016'ya kadar dört önemli satın alma gerçekleştirdi. Şirket, uygulama barındırma hizmeti XDN'yi (eski adıyla 3Crowd) Aralık 2012'de, Coyote Point'i 2013'te, ve Wi-Fi donanım şirketi Meru Networks'ü 2015'te satın aldı. Fortinet, Haziran 2016'da BT güvenliği, izleme ve analiz yazılımı satıcısı AccelOps'u satın aldı.


Yakın tarih

Temmuz 2014'te Fortinet, Network Security Expert (NSE) adlı bir teknik sertifika programını duyurdu. Mart 2016'da Fortinet, ABD'deki açık siber güvenlik iş ilanlarını doldurmaya yardımcı olmak için bir Ağ Güvenlik Akademisi kurdu. Teknik ekipman bağışlandı ve öğrencilerin sahadaki işler için eğitilmesine yardımcı olmak için üniversitelere bilgi sağladı. Ayrıca 2016'da Fortinet, siber güvenlik işleri için askeri gazileri işe almak üzere FortiVet adlı bir program başlattı.

Ocak 2017'de NSA'nın eski bir üyesi olan Philip Quade'in şirketin bilişim müdürü olacağı açıklandı. 2017'nin sonunda Fortinet, bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 416,7 milyon dolar gelir bildirdi. 31 Aralık 2017 itibarıyla Fortinet'in 467 ABD yurt dışı patenti vardı ve 291 beklemede. Fortinet, Haziran 2018'de erişim kontrolü ve IoT güvenlik çözümleri üreticisi olan Bradford Networks'ü satın aldı. Fortinet, Ekim 2018'de bir tehdit analizi şirketi olan ZoneFox'u satın aldı. Ocak 2019'da Fortinet ve kurucusu Ken Xie'nin İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen yıllık Dünya Ekonomik Forumu'na katılacağı açıklandı.

Eylül 2019'da Fortinet, şirketin ABD hükümeti son kullanıcılarına yanlış etiketlenmiş ekipmanların satışıyla ilgili "münferit bir olay" olarak tanımladığı duruma ilişkin bir ihbar davası açtı.

2019'un sonlarında Fortinet, enSilo ve CyberSponse'u satın aldı. Temmuz 2020'de Fortinet, OPAQ Networks'ü satın aldı. OPAQ, Herndon, Virginia merkezli bir Güvenli Erişim Hizmeti Edge (SASE) bulut sağlayıcısıdır.


Ürünler ve araştırma

Fortinet, ilk ürünü olan FortiGate'i 2002 yılında bir güvenlik duvarı olarak piyasaya sürdü ve ardından anti-spam ve anti-virüs yazılımı izledi. FortiGate, uygulamaya özel entegre devre (ASIC) mimarisini kullanacak şekilde güncellendi. Şirket, SD-WAN özelliklerini desteklemek de dahil olmak üzere birçok ürününde ASIC kullandı. Fortinet daha sonra güvenlik duvarları, anti-spam ve anti-virüs yazılımı dahil ağ güvenliği tekliflerini tek bir üründe birleştirdi. Nisan 2016'da Fortinet, birden fazla ağ güvenliği ürününün tek bir platform olarak iletişim kurabilmesi için Security Fabric mimarisi ni oluşturmaya başladı. O yıl daha sonra şirket, Güvenlik Bilgileri ve Etkinlik Yönetimi (SIEM) ürünlerini ekledi. Eylül 2016'da şirket, SIEM ürünlerini diğer satıcıların güvenlik sistemleriyle entegre edeceğini duyurdu.

2017'de çıkış noktaları ve güvenlik duvarlarının yanı sıra Security Fabric'e anahtarlar, erişim noktaları, analizörler, sanal alanlar ve bulut yetenekleri eklendiğini duyurdu. Fortinet, 2017 yılının sonlarında, devlet kurumları için siber güvenlik ürünleri geliştirmek üzere bağımsız bir yan kuruluş olan Fortinet Federal'i kurdu. Fortinet, NSS Labs aracılığıyla güvenlik etkinliği sertifikaları almıştır. Bir araştırma ve danışmanlık şirketi olan Gartner, Fortinet'i pazar eğilimlerini ve yönünü ölçen kurumsal ağ güvenlik duvarları için Magic Quadrant'ta ilk üç şirket arasında sıraladı. Temmuz 2018'de şirket, tescilli SD-WAN hizmeti olan FortiGate SD-WAN'ı piyasaya sürdü. FortiGate SD-WAN, o yıl içinde Gartner'ın WAN Edge Altyapısı için Magic Quadrant'ına dahil edildi. 2018'in sonlarında Fortinet, yeni ve bilinmeyen tehditleri daha iyi tespit etmek için FortiGuard'ı (AI) piyasaya sürdü ve ayrıca gelişmiş merkezi yönetim ve genişletilmiş bulut yetenekleri ile FortiOS güvenlik işletim sisteminin 6.0 sürümünü duyurdu. FortiGate 6501F. Fortinet tarafından sunuldu, 5 Şubat 2018 Mayıs 2004'te rakip bir siber güvenlik ve savunma şirketi olan Trend Micro, Fortinet'e karşı yasal bir şikayette bulundu. Uluslararası Ticaret Komisyonu başlangıçta Fortinet aleyhine karar verse de, anlaşmazlığın merkezindeki Trend Micro patentleri daha sonra 2010 yılında geçersiz ilan edildi. 2005'te bir OpenNet çalışması, Amerikan yaptırımları altındaki Myanmar'ın internet sansürü için Fortinet'in FortiGuard sistemini kullanmaya başladığını öne sürdü. Fortinet, ürünlerinin üçüncü taraf satıcılar tarafından satıldığını ve ABD ambargolarını kabul ettiklerini belirtti. Şubat 2020'de Fortinet, yapay zeka kullanan bir tehdit algılama programı olan FortiAI'yi piyasaya sürdü.


FortiGate 6501F

2005 yılında Fortinet, FortiGuard Labs iç güvenlik araştırma ekibini kurdu. 2008'de Fortinet araştırmacıları, Facebook'a Zango'dan kullanıcıları casus yazılım indirmeleri için kandırdığı görülen bir widget'ı vurgulayan bir rapor gönderdiler. 2014 yılına gelindiğinde, Fortinet'in Asya'da dört araştırma ve geliştirme merkezi ve ABD, Kanada ve Fransa'da diğerleri vardı.

Mart 2014'te Fortinet, güvenlik tehdidi verilerini satıcılar arasında paylaşmak için Palo Alto Networks ile Cyber Threat Alliance'ı (CTA) kurdu. Daha sonra McAfee ve Symantec tarafından katıldı. 2015 yılında CTA, CryptoWall fidye yazılımı hakkında, saldırganların dosyalarına yeniden erişim elde etmek için kurbanların ödediği fidye yoluyla 325 milyon doları nasıl elde ettiklerini ayrıntılı olarak açıklayan bir beyaz kağıt yayınladı.

Fortinet, Nisan 2015'te Nijerya'da bulunan birkaç çevrimiçi dolandırıcılığın elebaşını yakalamaya yardımcı olmak için Interpol'e tehdit istihbaratı sağladı. İş e-postaları ve CEO dolandırıcılığından ödün verilmesiyle sonuçlanan dolandırıcılıklar, bir işletmeye 15 milyon doları aştı. Ertesi yıl, Mart 2016'da, Fortinet ve teknoloji şirketi Cisco, bilgi güvenliği yeteneklerini geliştirmek için bir veri paylaşım anlaşmasında NATO'ya katıldı.

Ocak 2017'de Fortinet, birkaç güneydoğu Asya ülkesinde web güvenliğiyle ilgili bir soruşturma yürütmek için Interpol ile birlikte çalıştı. Soruşturma, devlet tarafından işletilen web sunucuları dahil güvenliği ihlal edilmiş web sitelerini belirledi. Gene aynı ay, Fortinet araştırmacılar kimliğine bürünerek kurbanları kandırdı bir spyware keşfetti IRS . Ayrıca 2017'de araştırmacılar, sırasıyla Android ve MacOS sistemlerini hedefleyen Rootnik adlı kötü amaçlı yazılımın ve MacRansom adlı fidye yazılımının belirlenmesine yardımcı oldu. Fortinet, 2018'de Interpol ile bir bilgi paylaşım anlaşması imzaladı.

fortigate 40f fiyat fortigate kurulumu fortigate 40f fiyat fortigate factory reset fortigate 100f fortinet client fortinet partner portal fortinet login fortinet nedir fortinet nac nedir FortiGate 900D FortiGate 600F FortiGate 400E FortiGate 200F FortiGate-100F FortiGate 600E FortiGate 80F FortiGate 80E FortiGate 70F FortiGate 60F FortiGate 50E FortiGate 40F FortiGate 30E FortiGate-7121F FortiGate 7060E FortiGate 7040E FortiGate 7030E FortiGate 5001E FortiGate 6300F FortiGate 6500F FortiGate 4400F FortiGate 4200F